Premi 2020

Josep Maria Porta i Saburit

Vilanova i la Geltrú, 20 d’octubre de 1944,

 

En aquesta data neix el nostre protagonista, fill de Josep Porta Fonoll i de Montserrat Saburit Puig, membres vinculats, els dos, al Teatre Círcol Catòlic en les dècades dels anys quaranta i cinquanta, on van participar en diverses obres de teatre i es van cuidar de l’atrezzo i el vestuari de moltes obres teatrals.

 

La vinculació del nostre homenatjat amb la casa, i de retruc amb l’Escotilló Grup de Teatre, i l’elenc Círcol Catòlic són evidents des de ben petit, quan amb 7 anys, començà participar en les representacions de Pastorets i de la Passió, juntament amb la seva germana Montserrat Porta, integrant-se posteriorment a l’elenc com a actor. El 1963 s’inicià en les funcions de direcció artística, i un any després s’estrenava com a director teatral. Fou un dels fundadors el 1967 de L’Escotilló Grup de Teatre, on hi interpretà i dirigí una gran quantitat d’obres durant més de trenta anys, juntament amb els Pastorets, amb els textos de L’Estel de Natzaret, els Pastorets de Vilanova, o L’Adveniment de l’Infant Jesús. El 2013 la casa li dedicà una representació especial dels Pastorets com a homenatge a la seva dedicació durant tants anys al món teatral.

 

Ha dirigit més de trenta obres de teatre i ha participat com actor en més de trenta-cinc realitzades a la casa i pel territori, i quan no hi ha participat dalt l’escenari, ha passat per tots els rols de l’auca: maquillant, portant el vestuari i moltes vegades creant grans escenografies, que han estat premiades per ser realment trencadores i brillants. Posteriorment, molt ben connectat amb el teatre amateur del territori català, esdevingué vicepresident de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i president de la Confederació Espanyola de Teatre Amateur.

 

En l’àmbit local, fou creador i responsable dels tallers de l’Escola Sant Miquel per a persones amb diversitat funcional; i president de la coordinadora de tallers per a discapacitats psíquics de Catalunya. Pel que fa al teixit associatiu, forma part de l’associació pessebrista local, sent més tard, president de l’Associació Pessebrista de Barcelona. En el món de la cultura popular vilanovina també hi ha dedicat temps, propicià la creació dels Bordegassos de Vilanova, i promogué diversos balls populars, esdevenint el 1997, Paborde de la Festa Major de Vilanova i la Geltrú.

 

Per la seva trajectòria inesborrable, per la seva estima incondicional a aquesta casa, a la cultura del nostre municipi i del país, i per haver cregut sempre en el teatre amateur i de qualitat, i situar L’Escotilló Grup de Teatre a escena de país, el premi Trajectòria Amateur 2020, del Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú, és per Josep Maria Porta i Saburit.