Premi 2017

Toni Albà i Noya

Ell es defineix com un actor, un comediant, un bufó, un pallasso que ha vingut a fer riure, i desitja que ningú no ens prengui mai el riure i que ningú no ens prengui mai els somnis.

 

Fill de la Núria i l’Antoni es va formar com a actor en diferents escoles de teatre. Va començar per escoles d’aquí, de llarga tradició, com El Timbal , l’Institut del Teatre o l’escola de Rogelio Rivel, per acabar la seva formació teatral a Paris, a l’escola de Jacques Lecoq.

 

Les seves primeres passes al món del teatre amateur foren als Pastorets del Círcol Catòlic en el paper d’en Jeremies, el tartamut. També va ser en aquesta casa on ….

 

Va ser al acabar la seva formació a França on va debutar amb Opération Fu amb la companyia Dram Bakus, el 1985, peça que, posteriorment, va portar a casa nostra i a 27 països més. I ja al 1986 amb Sergi López creaven l’espectacle Brams o la Kumèdia dels Herrors que es perllongà fins el 1989 i que tornà a realitzar l’any 1996; aquest espectacle es representà fins el 1998, període en el qual aconseguí un espectacular èxit de públic i crítica que va obligar als seus protagonistes a fer una versió en castellà.

 

Com a director de teatre, ha portat les regnes de l’espectacle Biotic de la companyia L’Estaquirot Teatre (1990), King-Kiss amb la compayia Gloxars Teatre (1992), Rucs, la maledicció del bruixot (1993) i Quo no vadis (1995), ambdues amb La pera llimonera, L’ombra (1994) on també feia d’actor i que ininterrompudament de gira, Muac! de Grappa Teatre (1998). Cal remarcar també l’obra Fins al fons (1993-1996), amb la companyia Debòlit coincidint novament amb Sergi López i l’obra Els bufons del regne (2002) on dirigeix al també vilanoví Jordi Rios en el seu debut professional en el món del teatre.

 

La seva entrada al món de la televisió s’inicià en el programa Quitxalla de TVE (1981). Durant els anys 90, participa en programes de diferents canals, Antena 3, TV3 i Canal+. Els darrers anys ha participat activament i amb gran èxit en els programes Polònia i Crackòvia de TV3, on s’ha vestit de Papa Benet, Carod-Rovira, Mourinho, o de Rei Joan Carles. Ha estat amb el personatge més popular dels que ha encarnat el Toni, el Rei Joan Carles, que el 2012 s’estrena al Teatre Victoria de Barcelona el musical La família irreal, un musical dirigit per Dagoll Dagom i Minoria Absoluta.

 

En Toni Albà ha tingut també un clar posicionament amb el futur del nostre país, a favor del dret a decidir, la justícia social i la independència del nostre petit país. Es per aquest motiu, i més concretament pel pregó alternatiu a les festes de la Mercé que va realitzar vestit com a Felip V d’Anjou, que ha estat citat el proper dia 30 de gener a declarar investigat per un presumpte delicte d’injúries. Des de la nostra entitat, fidels al compromís amb la cultura i la democràcia, defensem la llibertat d’expressió, dret de tot individu a expressar idees i opinions lliurement, dret recollit a l’article 19 de la Declaració universal dels Drets Humans.

 

Sabedors tots nosaltres que ets un comediant i un bufó i convençuts que ens continuaràs fent riure, aquí tens Toni el Premi a la Trajectòria Professional.