Premi 2017

Anna Cabanes i Altés

Vilanova i la Geltrú, 26 de gener de 1962

 

En aquesta data neix la nostra protagonista, filla de Carme Altés i Romagosa i de Josep Cabanes i Marsé, membres els dos de l’ elenc Manuel de Cabanyes en les dècades dels anys quaranta i cinquanta, on van participar en nombroses obres de teatre i en la Passió.

 

La vinculació de la nostra homenatjada amb el Teatre Círcol Catòlic i de retruc amb el Grup de Teatre L’escotilló és coneguda des de ben jove, on compaginava els estudis, el món del lleure a L’esplai de la Geltrú i els assajos teatrals. I ja més endavant, introduïda en el món professional com a Coordinadora de Treball social en diversos centres penitenciaris de la Generalitat de Catalunya.

 

En el marc teatral, la seva primera aparició en escena fou amb l’obra Els savis de vilatrista el 1981 on juntament amb Montserrat Barneda i Mònica Maestre s’estrenaven a l’escenari de la casa, sent filles d’actors i actrius de l’ elenc Manuel de Cabanyes. Seguidament vingueren:

 

1985 – Don Gonzalo o l’orgull del gec
(amb elenc Manuel de Cabanyes) – interpretant el paper d’ (Agustina)
1985 i 1987 – Magnèsia, interpretant el paper de (Marietta)
1988 – És perillós fer-se esperar, com a (Marta)
1990 – A dos quarts de 7 rapte, interpretant el paper de (Sibil·la)
1993 – El Café de la Marina, com a (Salvadora)
1995 – El Temps i els Conway interpretant el paper de (Madge Conway)
2000 – Odio Hamlet, com a (Lilian Troy)
2006 – ER, interpretant el paper de (Maria Caminal)
2007 – La Gàbia de les Boges, interpretant el paper de (Sofia)
2008 – Mentiders, com a (Garson)
2009 – Flor de cactus, interpretant el paper de (Glòria Valls)
i 2011 – Carnaval, com a (Maria Garralda)

 

Altres obres en que també hi participà com a actriu de repartiment o com a membre de l’equip tècnic, són: La Blancaneu i el 7 nans, Jo seré el teu gendre, El mort es deia Manolo, La cuina dels àngels, El foc de les ginesteres, Les papallones són lliures, Després de la pluja, Àtic o Vuit dones, entre moltes d’altres. Maquillant, fent traspunt, portant l’atrezzo o el vestuari, passant per tots els papers de l’auca.

 

Pel que fa l’obra principal celebrada any rere any en aquesta casa, Els Pastorets, desenvolupà, des de 1981 els papers de: Banyeta, Marta, Llúcia i Àvia, sent el paper de Sant Miquel el que més anys interpretà de 1988 a 1997. A partir de 2010, i després de realitzar diversos cursos d’interpretació i direcció teatral, n’assumeix les tasques de direcció artística, amb col·laboració de: Josep Maria Porta, Francesca Roig, Carme Jariod, Lluís Olivé, Isabel Pla, Neus Domènech i Eduard Roig.

 

També des de 2010 assumeix les direccions artístiques de les obres: Comèdia Negra el mateix 2010 (conjuntament amb Lluís Olivé) Primera Plana el 2012 (conjuntament amb Eduard Roig), L’Inspector el 2014 (conjuntament amb Ferran Coma) i com a ajudant de direcció a El Mètode Grönholm el 2014, dirigida per Àlex Da Capo, i que ha estat representada a Madrid. Totes elles realitzades amb una gran quantitat de d’actors i actrius en escena i premiades en diversos concursos i mostres.

 

A part de teatre, també ha realitzat un petit film: Empresonades de Pere Puig el 1988. I seguidament, televisió, sent imatge i presentadora dels informatius, juntament amb Albert Solé, de Canal 34. Una televisió ideada per Josep Maria Ferrer i on prengueren part un equip assessor molt ampli de periodistes, presentadors i decoradors.

 

Per últim, a part del lligam teatral amb el Círcol Catòlic, la nostra premiada ha tingut una vinculació estreta amb el teatre a la nostra ciutat. Ha col·laborat amb l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en reiterades ocasions, també amb el Nanoteatre al Teatre Principal, en diversos actes a les biblioteques locals i, finalment, també ha coordinat, dirigit o interpretat algunes representacions d’”Arrivos” i “Enterros” a la plaça de la Vila per Carnaval, amb el mateix Círcol Catòlic, amb la FAC o amb la Unió Vilanovina. Com el Carnestoltes Musical (2003), o Carnavalència (2014).

 

Per la seva àmplia trajectòria, per la seva estima incondicional al món del teatre i en aquesta casa i per haver fet traspassar a les noves generacions l’amor a la cultura teatral, però sobretot, per la seva forma natural, simpàtica i propera d’arribar a les persones de dalt i baix l’escenari.

 

El premi Trajectòria Amateur 2017 del Círcol Catòlic de Vilanova i la Geltrú és per Anna Cabanes i Altés