Premi 2016

Joan Collell – Pere Tàpias

Joan Collell i Xirau va néixer a Vilanova i la Geltrú el 19 de maig de 1946. Era encara un nen quan ja participava de les representacions dels Pastorets del Círcol Catòlic, enmig d’aquells «pastors i dimonis» innominats que apareixen els els programes de la dècada de 1950. I és en aquells anys que es va estrenar com a ballarí demoníac encapçalant una de les dues fileres de dimoniets que coreografiaven la música que per aquest ball va compondre Manuel Bosser.

 

L’any 1961, quan encara no havia fet els quinze anys, ja formava part d’un grup de joves del Círcol Catòlic amb inquietuds teatrals que van crear un nou elenc amb el nom d’Àngel Guimerà. Joan Collell va ser el Prefecte de Policia de Magnèsia i el Jordi d’El Carro de l’alegria, dues obres representades per aquella juvenil agrupació els mesos de març i octubre d’aquell any.

 

L’escena li va agradar, i fins al final d’aquella dècada va continuar trepitjant aquest escenari amb la interpretació diversos papers en obres com «Una vegada era un pastor», «L’hora del triomf», «L’Auca d’en Patufet» o «Que solo me dejas», i també el trobem participant de les representacions com apuntador en «La Blancaneus» i en «La Princesa Pell d’Ase», així com en la direcció escènica de l’«Anell Meravellós», el primer muntatge teatral de l’Escotilló l’any 1969.

 

Els Pastorets van ser unes de les obres en què cada any s’hi veia implicat. L’any 1964 va fer de Somiel als Pastorets de Vilanova; el 1965 hi feia d’apuntador; el 1966 en va assumir la direcció i coordinació; el 1967, any que l’elenc adopta el nom de L’Escotilló, a més de fer de Getsè n’era ajudant de direcció; el 1968 es va esplaiar fent de Jeremies, i el 1969 va tornar a agafar les regnes de la direcció. I encara el 1973 va tornar a interpretar el Jeremies en una sessió especial amb antics actors.

 

Però va ser també en aquest escenari que Joan Collell es va iniciar en la carrera de cantautor i showman. Si calia, feia de presentador, com en un festival de màgia de l’any 1964, i les seves cançons més primerenques van veure la llum en els «fins de festa» gairebé obligats en qualsevol representació teatral.

 

Aquell mateix 1964 es va estrenar una obra de Bienve Moya anomenada «El sac», Joan Collell n’era un dels intèrprets, agrupats llavors sota el mon d’Els Janets, i també l’autor d’unes cançons que ell mateix cantava amb la seva guitarra al final de les representacions, acompanyat pels altres components de l’elenc. Entre aquestes cançons hi trobem «El camí», una peça que s’ha fet gairebé imprescindible en les actuals representacions dels Pastorets.

 

També va compondre cançons per a representacions teatrals de l’Escotilló, com un preciós tema per al ja esmentat «Anell Meravellós», o unes magnífiques cançons descriptives de cada personatge per a la posada en escena del Misantrop, de Molière, l’any 1973.

 

Aquell mateix 1973 va publicar el seu primer LP, i la seva carrera musical amb els anys ha anat acompanyada de diverses i continuades activitats en ràdio i televisió, esdevenint, amb el nom de Pere Tàpias, un dels referents artístics més notables de la nostra ciutat.