Premi 2016

Família Caba

La família Caba ha estat sempre vinculada, d’una o altra manera al Círcol Catòlic. Tant en responsabilitats directives com en les pròpiament teatrals, sigui en el vessant tècnic com en de la interpretació.

 

L’any 1950 Ramon Caba i Roca fou nomenat president de la Societat Anònima Pax, societat que en temps de la república s’havia habilitat perquè el Círcol Catòlic pogués conservar la propietat del local.

 

L’excel·lència interpretativa d’Agustí Caba i Roca ha estat un referent per al teatre d’aficionats de Vilanova de posteriors generacions. Cal destacar la seva actuació en l’elenc Manuel de Cabanyes, agrupació que posà en escena obres d’autors clàssics i contemporanis en les dècades de 1940 i 1950 amb una extraordinària professionalitat. A remarcar les seves interpretacions com a Satanàs o Llucifer en diversos Pastorets i molt especialment el paper de Jesús en uns anys en què la Passió que el Círcol Catòlic de Vilanova posava en escena era considerada entre les principals que es feien a Catalunya.

 

Ja en els anys seixanta una nova generació prengué el relleu. Ramon i Romà Caba i Olivella formaven part del grup de joves que dedicaven el seu temps lliure al teatre, i ells ho feren principalment des del vessant tècnic, tot i que de vegades Namor i Nomar sorprenien el públic amb els seus jocs de mans, com en el Cocktail de Màgia que l’any 1964 va presentar Joan Collell. També ens trobem en Pastorets d’anys anteriors la participació de la nena Mercè Caba i Pascual en algun paper angelical.

 

Però Agustí Caba ja arribats a la dècada de 1980, a més d’algunes puntuals interpretacions teatrals, continuà estretament vinculat al Círcol Catòlic com a membre de la junta. I va ser en aquests anys que tota la família es va implicar en la gran reforma que convertí l’obsolet teatre en un nou equipament.

 

Ja gairebé acabat el segle XX Ramon Caba i Olivella deixava la presidència del Círcol Catòlic després d’uns anys d’esforços, marcats per noves reformes en l’edifici de la societat.

 

Tanmateix, l’element essencial del teatre és el seu públic, doncs amb la platea buida no hi ha espectacle. En aquest sentit, la participació de la família Caba en el Círcol Catòlic no s’ha limitat als fets que hem esmentat, sinó que, d’una manera regular i continuada, han estat seguidors fidels de tota activitat que s’ha vist en aquest escenari.